Gelieve contact met ons op te nemen.
U zult zo snel mogelijk een antwoord ontvangen.
Edilteco Benelux (www.edilteco.be) wordt de exclusieve distributeur van CarbonCure Technologies, een Canadees bedrijf dat zich bezig houdt met de definitieve verwijdering van koolstofdioxide en die haar innovatieve technologie naar Europa brengt.
“Ons team is verheugd om CarbonCure aan onze klanten en aan de hele bouwwereld voor te stellen. Met CarbonCure biedt Edilteco innovatieve oplossingen aan gericht op het definitieve verminderen van de CO₂-voetafdruk in de bouw.”, bericht Paolo Stabellini, bestuurder van Edilteco.
De technologie CarbonCure staat toe aan betonproducenten om koolstofdioxide (CO2) toe te voegen aan het beton, afkomstig van industriële uitstoot, in het verse beton op het moment van het mengen. Eenmaal geïnjecteerd transformeert CO2 zich op chemisch niveau in een mineraal (calciumcarbonaat), dat CO2 permanent in het beton doet opnemen en dat de drukweerstand van het beton verbetert. Dit staat toe aan betonproducenten om het cementgehalte in de gewoonlijk gehanteerde formules te verminderen op een veilige wijze. Op deze manier behalen architecten, ingenieurs, bouwondernemers en aannemers dezelfde kwaliteit van beton, betrouwbaar en met hoge prestaties, maar met een verminderde CO₂-voetafdruk.
“Benelux vertegenwoordigt een sleutelpositie in de markt voor de verspreiding van CarbonCure in Europa. Deze samenwerking met Edilteco versnelt onze vooruitgang, die ernaar streeft om ons doel te bereiken: tegen 2030 de uitstoot van koolstofdioxide in de atmosfeer, die normaliter het gevolg is van bouwactiviteiten waarbij beton wordt gebruikt, met 500 miljoen ton per jaar verminderen.”, stelt Chad Mahoney, Territory Manager van CarbonCure Technologies.
Dankzij de CarbonCure-technologie kunnen betonproducenten per kubieke meter geproduceerd beton gemiddeld 12 kg koolstofdioxide voor altijd uit het milieu verwijderen.
“Edilteco heeft zich altijd bezig gehouden met energiebesparing en duurzaamheid, het is onze missie sinds de oprichting van het bedrijf. De recente invoer van de lijn Green, gewijd aan producten die tot 90% geregranuleerd EPS bevatten, was een verdere stap in deze richting. Samen met CarbonCure hebben we vandaag de mogelijkheid om nog meer te bieden aan de betoncentrales waarmee we al jaren samenwerken, zodat ze beton kunnen produceren van dezelfde kwaliteit als altijd, maar met een kleinere CO₂-voetafdruk", schrijft Emanuele Stabellini, Marketing Manager bij Edilteco.
Hoe werkt het?
De installatie voorziet het gebruik van twee ‘dozen’ (‘box’). De eerste, de ‘controle-eenheid’ genoemd, berekent nauwkeurig de hoeveelheid CO₂ die moet worden geïnjecteerd op basis van de betonformulering. De doos is verbonden met de software van de betoncentrale (compatibel met alle software die in betoncentrales wordt gebruikt) en rechtstreeks met CarbonCure, waarmee het in real time alle verzamelde gegevens over het verbruik van in het beton geïnjecteerde CO₂ communiceert.
De andere doos, het zogenaamde ‘kleppenblok’, wordt op de CO₂-cilinder gemonteerd en regelt de toevoeging van de dosis. Het reservoir stuurt onder een druk van 20 bar de CO₂ in vloeibare toestand in het te mengen beton. Dankzij deze druk bereikt de CO₂ de menger, waar het bij contact met het mengsel onmiddellijk in CaCO3 verandert.
De betoncentrale is vrij om zijn eigen CO2–leverancier te kiezen. Edilteco zorgt voor de installatie van de boxen en hun programmering gebeurt automatisch vanop afstand. Een groep technici van Edilteco is speciaal opgeleid om de installatie, het onderhoud en de dienst naverkoop van de boxen te garanderen.
CarbonCure heeft een technische goedkeuring die is afgegeven door het DIBT (Duits Instituut voor Bouwtechnologie). Met inachtneming van de doseringen is het dankzij de toevoeging van CO₂ mogelijk de hoeveelheid cement van 4 tot 6% te verminderen met behoud van de technische en mechanische prestaties.
Uitgaande van een besparing van 6% cement, wat overeenkomt met ongeveer 15 kg/m3 en uitgaande van een gemiddelde betoncentrale die 40.000 m3 beton per jaar verbruikt, zou de jaarlijkse cementbesparing ongeveer 60 ton bedragen.
Wie is CarbonCure Technologies?
CarbonCure Technologies (www.carboncure.com) is een snelgroeiend bedrijf dat talrijke investeerders heeft aangetrokken, onder wie: Breakthrough Energy Ventures (investeringsfonds van de familie Gates), Amazon, BDC Capital, Pangaea, Microsoft, 2150, Carbon Direct, GreenSoil Investments, Taronga Group e Mitsubishi Corporation, deze is operationeel in de sector van definitieve koolstofdioxideverwijdering uit het milieu en is o.a. winnaar van de prijs NRG COSIA Carbon XPRIZE. CarbonCure heeft gepatenteerde, eenvoudig aan te nemen, technologieën ontwikkeld die toestaan aan de betonproducenten om teruggewonnen koolstofdioxide te gebruiken, die anders in de atmotsfeer zou terecht gekomen zijn, om bouwwerkzaamheden te realiseren met een beton van gering milieueffect. Reeds aanwezig in honderden betoncentrales over de hele wereld, presenteert het zich vanaf nu, samen met Edilteco, op de Italiaanse en Europese markt met een project dat een grote impact heeft op de definitieve vermindering van de CO₂-uitstoot.
SHARE